Skip to content
Meny
Stäng
3 april

Att möta den nya tidens utmaningar – En artikel av Robert Karjel

På bara några år har världen som vi kände den i grunden förändrats, där pandemin bara visade sig vara början.

Kriget i Ukraina, ränterusning, it-attacker, amerikanska presidentval, koranbränningar …
Utöver att bara läsa nyheterna och förfäras – hur ska man förhålla sig till allt detta? När våra ministrar och överbefälhavaren säger att det kan bli krig i Sverige, räcker det att ställa undan några extra konserver och köpa en vevradio? Eller är det ens det som ska göras?

Få går hungriga i Ukraina, all information når ut till deras medborgare och tågen till och från Kiev går i tid. Medan på E22:an i Skåne bråkar två myndigheter och en kommun i ett dygn om vem som har rätt att klippa vajrarna, medan mer än 1000 bilar sitter fast.

Det är lätt att känna uppgivenhet. Men vårt samhälle har under mer än hundra år lutat sig mot tydliga ansvarsprinciper, som faktiskt tjänat oss väl. Dessvärre fungerar de bara i en linjär och förutsägbar värld, som vi nu lämnat bakom oss. En ny mentalitet krävs, där alla måste ta sin del av ansvaret och tänka: ”Vad händer om …?” och sedan med rimlighet förbereda sig på det.

De extra konserverna, vevradion och att ta med ett par filtar i bilen tänker många redan på. Men hur ska man tänka på jobbet, och hur ska man tänka som chef och ledare med ett övergripande ansvar?

Hitta din roll

En genomgående princip är att aktivt söka sin roll.

Om jag är chef: Vilka tio personer fungerar min verksamhet inte utan? Vilka råvaror eller vilken information är kritisk för verksamheten?

Som medarbetare: Även om jag inte har ansvaret, så ser jag att här kommer jag att drabbas – vad kan jag göra åt det? Tänk igenom vilka de egna förmågorna är och se till att erbjuda dem till andra.

Att inte ha gjort fel är inte detsamma som att ha gjort rätt. Vårt samhälle bygger på hierarkier, vad vi kan kalla Godkännande organisationer. Om jag stöter på en uppgift som är större än mitt ansvarsområde eller mandat, måste jag vända mig uppåt och bakåt för klarlägganden. Då blir inget fel, men tid och möjligheter förloras.

I en kris måste man ha förmågan att agera utifrån vad som krävs, för att minimera en skada och skapa förutsättningar för de som kommer efter. Jämför när allt stod still på E22 och ingen vågade agera. Utmaningen är att övergå i ett Förlåtande förhållningssätt, och inte bara längst ut där det händer, utan hela vägen upp i ledningen.

Fel kommer att begås, men då får de inte användas till att jaga syndabockar, utan man förlåter och lär sig av misstagen. Att göra det rätta har ibland konsekvenser, men att bara fokusera på att inte göra fel i en kris är alltid ett sämre alternativ.

De senaste nyheterna

28 maj 2024 08:15

Mod att förändra, 28 maj 2024 – Frukostföreläsning med Ida Kjos (Stockholm)

I föreläsningen "Mod att förändra" tar Ida Kjos med publiken på en interaktiv resa som innehåller allt mellan skratt och gråt.

18 juni 2024 08:10

Innovate through Uncertainty, June 18th, 2024 – Webinar with Angela Oguntala (ONLINE)

Learn how to make sense of the impact of current shifts on your organization, envision bold new ideas in response, and build a learning organization not afraid to experiment with those ideas.

23 april

Är alla isbjörnar vänsterhänta? – MySpeakers Nyhetsbrev april 2024

I aprils nyhetsbrev bjuder vi in till event i Göteborg och ger tips till dig som ska arrangera ett event i Almedalen 2024.

25 mars

Mångfald är inget utan inkludering – Mer om Aaron Kroon

Aaron är en av Sveriges mest inflytelserika personer inom sina områden. Han föreläser bland annat om ledarskap, mångfald, inkludering och förändringsresor.

Alla nyheter
Tillbaka
Nästa