Skip to content
Meny
Stäng
8 november 2023

Kan vem som helst vara aktivist? – En artikel av Catarina Rolfsdotter-Jansson

En del menar att de inte är intresserade av politik. Men i en värld där marginalerna blir allt mindre för att vi ska hinna ställa om för att undvika oöverstigliga konsekvenser av klimatförändringarna och i en värld där sociala medias algoritmer styr oss mot ett samhälle med snabbt ökade klyftor är nästan allt politik.

En del menar att de inte är intresserade av politik. Men i en värld där marginalerna blir allt mindre för att vi ska hinna ställa om för att undvika oöverstigliga konsekvenser av klimatförändringarna och i en värld där sociala medias algoritmer styr oss mot ett samhälle med snabbt ökade klyftor är nästan allt politik.

I den världen väljer individer som inte tidigare kallat sig för eller agerat som aktivister att kliva ur sin bekvämlighetszon. Ett färskt och uppmärksammat exempel är Islands premiärminister Katrin Jakobsdottír som nyligen gick ut i endagsstrejk tillsammans med en stor del av Islands kvinnor för att protestera mot landets stora löneskillnader mellan män och kvinnor – i det land som rankas som världens mest jämställda.

Ett annat exempel är alla de personer, jag inkluderad, som dubbat sig ”Miljöminister i exil” i Greenpeace kampanj vars slogan är ”Nu måste alla vara miljöminister”. Kampanjen tar avstamp i att miljödepartementet lagts ner och miljö- och klimatarbetet har fått kraftigt minskade anslag.

Ditt engagemang gör skillnad!

Även forskare har det senaste året klivit fram i olika sammanhang och demonstrerat. Gruppen Scientists Rebellion har skapats och forskare agerar tillsammans i olika sammanhang för att få fram de vetenskapliga argumenten för skärpt klimatarbete. När jag nyligen intervjuade professor Johan Rockström i en direktsändning lyfte han hur aktivismen gör skillnad. Det visar även forskning, t e x en färsk rapport från Schweiz som påvisade att 30 % av schweizarna angett att de förändrat sin livsstil till att vara mer klimatsmart tack vare aktiviströrelsen Fridays for Future.

Ett internationell exempel är den globala kampanjen #WeCanDoIt som samlat 1047 underskrifter från näringslivschefer som tydligt kräver att de fossila subventionerna tas bort och att politiker skärper klimatpolitiken. En slag business-aktivism som pressar politikerna att agera.

Vi ser också allt fler stämningar av regeringar och stater/regioner för att myndigheterna inte gör tillräckligt för att förhindra klimatförändringarna. I Sverige är Auroramålet – där ungdomar stämmer staten – nu på väg upp i Högsta domstolen. I Montana i USA vann ungdomar nyligen ett mycket uppmärksammat mål mot den lokala regeringen. Det är också aktivism, men med lagboken som redskap, inte plakaten.

Statsminister Kristersson reagerade med starka formuleringar när klimataktivister från Rebellmammorna sjöng på en tillställning som var öppen för allmänheten i höst. Nu blev det verkligen politiskt – partipolitiskt – och min uppfattning är att hans reaktion ökade förståelsen för aktivismens rättmätiga roll i den demokratiska samhällsdebatten.

En öppen dialog

Jag är journalist och har sedan jag tog min examen på slutet av 80-talet varit mycket noga med att inte låta mitt arbete kopplas till ett politiskt parti. Det handlar om trovärdighet och opartiskhet. Så är det fortfarande, trots att jag sedan 20 år främst använder min journalistiska kompetens för att programleda, moderera och föreläsa. Men jag har inga problem att sitta i en cirkel med andra mammor och sjunga att jag vill ha en framtid för barnen, eller att vid ett klimatmöte – COP 21 i Paris – var med och grunda den globala rörelsen Our Kids´Climate. Däremot skulle jag inte kunna ägna mig åt civil olydnad.

I det lilla tidsfönster vi har kvar uppmanar jag alla att hitta sitt engagemang och frigöra sin inre aktivist. För om det är något jag lärt mig under alla år jag intervjuat ledare, politiker och i näringslivet, så är det att de är helt beroende av en gynnsam opinion. Av ett tryck eller en efterfrågan från oss – folket.

Det finns otaliga berättelser om hur detta tryck har skapat stora samhällsförändringar, men även små. Från de klorblekta kaffefiltren som försvann från butikerna efter att vi bojkottade dem till kvinnlig rösträtt och aborträtt. Inget av detta hade sannolikt skett om vi suttit hemma och bara hoppats på förändring.

I dessa mörka tider med klimatkris, krig och ökande klyftor behöver vi – inte minst för våra barns skull – engagera oss i det vi tycker är viktigt. Känslan av att göra det tillsammans – att vara aktivist med andra som tycker som du oavsett partipolitisk färg – är balsam för själen och smörjmedel för en medmänskligare värld.

Kanske kan min TED-X föreläsning om hur du hittar din inre superhjälte ge inspiration?

Catarina Rolfsdotter-Jansson, programledare, moderator, föreläsare, författare

De senaste nyheterna

6 maj

Vad utmärker en bra föreläsare?

Talarförmedlingen MySpeaker hjälper dig att hitta talare, inspiratörer, programledare, moderatorer och experter inom alla olika områden. Från neuroledarskap och arbetsglädje till cirkulär ekonomi och standup.

28 maj 2024 08:15

Mod att förändra, 28 maj 2024 – Frukostföreläsning med Ida Kjos (Stockholm)

I föreläsningen "Mod att förändra" tar Ida Kjos med publiken på en interaktiv resa som innehåller allt mellan skratt och gråt.

18 juni 2024 08:10

Innovate through Uncertainty, June 18th, 2024 – Webinar with Angela Oguntala (ONLINE)

Learn how to make sense of the impact of current shifts on your organization, envision bold new ideas in response, and build a learning organization not afraid to experiment with those ideas.

23 april

Är alla isbjörnar vänsterhänta? – MySpeakers Nyhetsbrev april 2024

I aprils nyhetsbrev bjuder vi in till event i Göteborg och ger tips till dig som ska arrangera ett event i Almedalen 2024.

Alla nyheter
Tillbaka
Nästa