Skip to content
Meny
Stäng
11 oktober 2023

Geopolitisk förändringar – En artikel av Ann Linde

I juni presenterade EU-kommissionen en ny europeisk, ekonomisk säkerhetsstrategi. Risker från ekonomiska relationer utvecklas snabbt i den nuvarande geopolitiska miljön till säkerhetsproblem. Hur kan man hitta den rätta balansen mellan det positiva med öppen handel med säkerhetsutmaningar som teknikläckage till konkurrenter som Kina?

– ”Det som hänt den senaste tiden är en geopolitisk jordbävning.” orden kommer från NATOs vice generalsekreterare Mircea Geoana.

Vi båda är talare på en konferens för unga politiker från alla EU:s länder i mitten av september. Och han har rätt, sen snart två år tillbaka är världen inte längre densamma. Från att ha en inställning att vi på alla sätt måste försöka lösa de stora problemen gemensamt; pandemier, klimathotet, säkerhetspolitiken, har framför allt den oprovocerade ryska invasionen av Ukraina och det fruktansvärda kriget kastat om den geopolitiska kartan. Men också utvecklingen i Kina, ekonomiskt och politiskt, har spelat en stor roll. Och hur ska relationen till USA se ut – om USA:s och Kinas dåliga relation utvecklas till ren fiendskap, hur ställer sig EU då?

Redan på det ministermöte som jag var värd för i Stockholm i december 2021 meddelade den ryske utrikesministern Lavrov att Ryssland inte längre stod bakom den europeiska säkerhetsordningen, som sedan decennier varit avgörande för fred och säkerhet i vår del av världen. Ryssland ville nu att de stora länderna ”för sin säkerhets skull” skulle kunna säga nej till länders fria säkerhetspolitiska val, de ville tex att NATO inte längre skulle få ta in nya medlemmar. Det var chockartat, och bara några månader senare startade Ryssland det fruktansvärda kriget mot Ukraina. Vi måste se till att inte Ryssland vinner kriget eller ens blir belönad med utökat territorium – men hur ska relationen till Ryssland se ut sen? Ska det fortsätta med fullständiga sanktioner, ska delar av det globala syd pressas in i deras intressesfär?

Inom EU diskuteras nu stora, svåra utrikespolitiska strategiska beslut som kommer att påverka alla människor, företag och myndigheter – vare sig det är genom exponeringen för säkerhetshot, störningar i leveranskedjor eller oro på de finansiella marknaderna.

I juni presenterade EU-kommissionen en ny europeisk, ekonomisk säkerhetsstrategi. Risker från ekonomiska relationer utvecklas snabbt i den nuvarande geopolitiska miljön till säkerhetsproblem. Hur kan man hitta den rätta balansen mellan det positiva med öppen handel med säkerhetsutmaningar som teknikläckage till konkurrenter som Kina?

Det är bara att konstatera att en åtskillnad mellan handels- och säkerhetstänkande inte längre är hållbart i en tid av geopolitisk förändring.

De senaste nyheterna

6 maj

Vad utmärker en bra föreläsare?

Talarförmedlingen MySpeaker hjälper dig att hitta talare, inspiratörer, programledare, moderatorer och experter inom alla olika områden. Från neuroledarskap och arbetsglädje till cirkulär ekonomi och standup.

28 maj 2024 08:15

Mod att förändra, 28 maj 2024 – Frukostföreläsning med Ida Kjos (Stockholm)

I föreläsningen "Mod att förändra" tar Ida Kjos med publiken på en interaktiv resa som innehåller allt mellan skratt och gråt.

18 juni 2024 08:10

Innovate through Uncertainty, June 18th, 2024 – Webinar with Angela Oguntala (ONLINE)

Learn how to make sense of the impact of current shifts on your organization, envision bold new ideas in response, and build a learning organization not afraid to experiment with those ideas.

23 april

Är alla isbjörnar vänsterhänta? – MySpeakers Nyhetsbrev april 2024

I aprils nyhetsbrev bjuder vi in till event i Göteborg och ger tips till dig som ska arrangera ett event i Almedalen 2024.

Alla nyheter
Tillbaka
Nästa