Skip to content
Meny
Stäng
28 november 2023

Vad kommer AI att göra med demokratin? – Mer om Martin Gelin

Journalisten och korrespondenten Martin Gelin berättar om riskerna med AI, och vad vi kan göra för att inte förlora greppet om teknologin.

Prometeus gav elden till människan. Den högmodige Ikaros föll i döden efter att ha utmanat gud och Oppenheimer uppfann atombomber. Det är lätt att jämföra AI med historiens betydande berättelser och händelser – och kan då konstatera att AI övertrumfar allt annat.

Är det verkligen så stort? Jo, enligt DN:s USA korrespondent Martin Gelin, som föreläste för oss på MySpeaker. Det går inte att underskatta AI:s betydelse.

Martin Gelin ser fem stora risker. Och då talar vi om intet mindre än risk för undergång, armageddon (stora ord!).

Martins fem riskfaktorer kring AI:

1) Desinformation , fake news, påhittad material. Den stora faran är ovissheten som desinformation skapar. Vi tror inte heller längre på det autentiska.

2) Extremismen stärks. Allt som uppmuntrar till hat och vrede sprids snabbare än neutrala känslor.

3) Övervakning och kontroll stärks i auktoritativa stater samtidigt som demokratier har svårare att upprätthålla demokratin.

4) Aktörer som vill skapa kaos har samma verktyg som mest avancerade stater. En global finanskrasch är att vänta om inte AI verktygen regleras för att förhindra ekonomisk instabilitet.

5) Okunskap. Den offentliga sektorn sackar efter. Bara 1 % av de som doktorerar i AI jobbar offentligt. 99% jobbar i privata sektorn.

Är det helt kört för oss?

Finns det då inget hopp? Jo. De stora aktörerna samarbetar för att motverkar den nuvarande utvecklingen och AI är en viktig del av lösningen av jordens stora problem såsom sjukvård, matförsörjning, energiförsörjning etc.

Frågan är om vår hybris för oss för nära solen och mänskligheten faller, eller om elden trots allt blir vår välsignelse. Det kommer tiden att visa.

Martin Gelin kan sin sak, och han har den pedagogiska gåvan. Martin skräddarsyr gärna sina föreläsningar och har lång erfarenhet från sitt arbete som USA-korrespondent att ösa ur.

De senaste nyheterna

28 maj 2024 08:15

Mod att förändra, 28 maj 2024 – Frukostföreläsning med Ida Kjos (Stockholm)

I föreläsningen "Mod att förändra" tar Ida Kjos med publiken på en interaktiv resa som innehåller allt mellan skratt och gråt.

18 juni 2024 08:10

Innovate through Uncertainty, June 18th, 2024 – Webinar with Angela Oguntala (ONLINE)

Learn how to make sense of the impact of current shifts on your organization, envision bold new ideas in response, and build a learning organization not afraid to experiment with those ideas.

23 april

Är alla isbjörnar vänsterhänta? – MySpeakers Nyhetsbrev april 2024

I aprils nyhetsbrev bjuder vi in till event i Göteborg och ger tips till dig som ska arrangera ett event i Almedalen 2024.

3 april

Att möta den nya tidens utmaningar – En artikel av Robert Karjel

På bara några år har världen som vi kände den i grunden förändrats, där pandemin bara visade sig vara början.

Alla nyheter
Tillbaka
Nästa