Skip to content
Meny
Stäng
11 oktober 2023

Det nya EU-direktivet CSRD – hot eller möjlighet? – En artikel av Tove Ahlström

Vad innebär nya EU-direktivet inom hållbarhet för er?I början av 2024 börjar nya EU-direktivet CSRD gälla och då ritas spelplanen för företag om i hela EU. Hållbarhetsarbetet går ifrån att vara frivilligt till att vara obligatoriskt.

Vad innebär nya EU-direktivet inom hållbarhet för er?I början av 2024 börjar nya EU-direktivet CSRD gälla och då ritas spelplanen för företag om i hela EU. Hållbarhetsarbetet går ifrån att vara frivilligt till att vara obligatoriskt. Det är troligtvis den största förändringen inom redovisning på flera hundra år, och det är inte konstigt att många företag är osäkra på vad som är rätt väg framåt.

Det många glömmer är att det finns stora affärsmöjligheter i arbetet med att möta kraven, om det görs på rätt sätt. Låt er inspireras till att se möjligheterna de nya kraven innebär för just din verksamhet.

EU har skrivit på Parisavtalet och arbetar för att begränsa världens uppvärmning till 1,5 grad. Strategin En grön giv lanserades i december 2019 och i kölvattnet av den kommer nu nya EU direktiven, CSRD (Corporate Sustainable Reporting Directive) och ESRS (European Sustainability Reporting Standard). Direktiven kommer snart att bli svensk lag och tvingar företag att förstå hur de påverkar samhället avseende klimatutsläpp, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor i leverantörskedjan, men även vilka hållbarhetsrisker som i sin tur påverkar företaget.

Den tidigare hållbarhetsredovisningslagen var mycket otydlig, vilket ofta resulterade i att företag visade upp goda exempel som en reklam för företaget. Nu blir det en ordentlig skärpning av hållbarhetsrapporteringen till obligatoriskt, transparent och samma för alla. Det går från att vara ett önskemål om beteendeförändring, till en fråga om efterlevnad. CSRD utgör förmodligen den största förändringen på flera hundra år inom redovisning.

Styrelseledamöter kommer bära ansvaret för hållbarhetsarbetet och förväntas känna till företagets externa effekter på samhället. Det finns inga färdiga listor att utgå ifrån, utan det företagens hållbarhetsrisker kommer att vara unika. CSRD kommer inte att berätta hur företaget ska identifiera sina risker, utan bara vad de måste rapportera om.

Kraven på finanschefer, VDar och styrelseledamöter ökar kraftigt och det kan kännas överväldigande, men det finns en stor affärsmöjlighet gömd i alla krav och måsten. Görs omställningen på rätt sätt kan den bidra till ökat medarbetarengagemang, stärkt kundlojalitet och förbättrade resultat. Och trots att tiden börjar bli knapp är det inte för sent att börja. Ett första steg är att se till att de som är ansvariga, dvs styrelse och ledningsgrupp, förstår både kraven och möjligheterna som just deras verksamhet står inför. Därifrån blir resan mot ökat engagemang och förbättrade affärer betydligt enklare.

De senaste nyheterna

6 maj

Vad utmärker en bra föreläsare?

Talarförmedlingen MySpeaker hjälper dig att hitta talare, inspiratörer, programledare, moderatorer och experter inom alla olika områden. Från neuroledarskap och arbetsglädje till cirkulär ekonomi och standup.

28 maj 2024 08:15

Mod att förändra, 28 maj 2024 – Frukostföreläsning med Ida Kjos (Stockholm)

I föreläsningen "Mod att förändra" tar Ida Kjos med publiken på en interaktiv resa som innehåller allt mellan skratt och gråt.

18 juni 2024 08:10

Innovate through Uncertainty, June 18th, 2024 – Webinar with Angela Oguntala (ONLINE)

Learn how to make sense of the impact of current shifts on your organization, envision bold new ideas in response, and build a learning organization not afraid to experiment with those ideas.

23 april

Är alla isbjörnar vänsterhänta? – MySpeakers Nyhetsbrev april 2024

I aprils nyhetsbrev bjuder vi in till event i Göteborg och ger tips till dig som ska arrangera ett event i Almedalen 2024.

Alla nyheter
Tillbaka
Nästa