Skip to content
Meny
Stäng
Talare

Per Styregård

Per Styregård är en av Sveriges kunnigaste skribenter och talare inom mat, dryck, krog och hållbarhet. Per berättar om framtidens trender och vad vi kan lära av historien utifrån det vi har på tallriken och i glaset.

Per Styregård har varit chefredaktör för mattidningen Gourmet och restaurangguiden White Guide, startat och drivit matdebattscenen Skafferiet på Berns i Stockholm och podcastserien Matlaboratoriet på initiativ av Openlab/KTH.

Per föreläser om mat och dryck, gärna på ett underhållande sätt, med miljö- och hållbarhetsperspektiv. Han delar med sig av sin expertis och spår kring hur framtidens restaurangupplevelse kommer att se ut, vad vi kommer att dricka till maten och hur livsmedelsframställningen påverkas av utmaningarna vi står inför klimatmässigt.

Exempel på aktuella rubriker och teman:

Drycker

Tema: Den svenska dryckesboomen

Först kom mikrobryggeritrenden. Mellan 2010 och 2017 gick Sveriges bryggerier från 42 till 392 stycken. Sen exploderade antalet gintillverkare. Nu kommer vinerna och cidern. Kunskapsnivån på svenska vingårdar har aldrig varit högre, och för första gången finns gott om kapital. Hantverkscidern har inte kommit lika långt, men över hela Sverige gör sig cidermakare och äppelodlare redo för att cidern ska slå på bred front.

Hur ser Europas vinodlingar ut 2070?

Tema: Så smakar klimatförändringarna

Om 50 år kommer Europas vinodlingar se annorlunda ut, och kanske ligga på andra platser än idag. Allt beror på hur mycket högre medeltemperaturen blir, och hur extrema väderomslag påverkar vinregioner. Men redan nu är klimatförändringarna del av vardagen för europeiska vinbönder. Och vi kan idag känna hur klimatförändringarna smakar i vinerna vi dricker.

Cider

Tema: 9 av 10 svenska äpplen krattas bort! Vad göra?

Det pågår en revolution i äppel-Sverige. Fler unga börjar göra hantverksmässigt framställd cider. Många planterar egna äppellundar, tar över äppelgårdar som håller på att förfalla, och tar hand om äpplen för att göra cider, som annars skulle slängas. Men svensk cider har ännu en bra bit kvar innan den har en egen identitet, och verkligen blir en viktig del av den framtida svenska matkulturen.

Hållbar och cirkulär restaurangvärld

Tema: Njutning på ett hållbart sätt

Många tycker inte restauranger ska behöva profilera sig som hållbara och cirkulära. På krogen ska det njutas, inte tänkas på klimatavtryck och hållbarhetsmål. Men fler och fler krogar kan kombinera hållbarhet och cirkularitet med gränslös njutning och stort behag. Per berättar om framgångsrika exempel från världens krogscen.

Mat- och vinskandaler

Tema: Hästkött, galna kor och bajstårta

Mat- och dryckesskandalerna verkar bara fortsätta att dyka upp. Har vi inte lärt oss något av historien? Vilka är de värsta historierna? Vilka skandaler har vi glömt? Var kommer skandalerna dyka upp i framtiden?

Per berättar om den österrikiska vinskandalen som avslöjades av en nitisk skattetjänsteman och sänkte en hel industri. Om PM Nilssons ålskandal som var en storm i ett vattenglas, eller var det? Om äggskandalen 2017 som drabbade tio länder i EU. Och den tragiska, kryptiska godisskandalen i Pakistan som dödade 12 släktingar.

Stäng

Boka profil

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Boka talare eller moderator

Boka en talare eller moderator hos talarbyrån MySpeaker! Det ingår alltid en kostnadsfri behovsanalys.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Boka talare